Proszę Państwa, oto przedstawiam: Bakterie. Jeżeli myśl o mikrobach przejmuje Was dreszczem, to zapraszam. Spróbuję Wam pokazać, że nie są to paskudne potwory, które trzeba zniszczyć za wszelką cenę.
wtorek, 30 kwietnia 2013
Wyssane z mlekiem matki

Chyba nikt nie zaprzeczy, że mleko matki jest dla nowonarodzonego dziecka najlepszym pokarmem, nie tylko idealnie zbilansownym i dopasowanym do potrzeb, ale także bogatym w przeciwciała, które na pewien czas zapewniają dziecku odporność na niektóre choroby. Okazuje się jednak, że matczynym mleku jest jeszcze coś, czego nie dostarczy nawet najlepsze sztuczne mleko: bakterie.

Podczas pierwszego karmienia w mleku - czyli siarze - znajduje się ponad 700 szczepów bakterii, z których dominujące należą do rodzajów Weissella, Leuconostoc, Staphylococcus, Streptococcus i Lactococcus. Choć nie ma na to bezpośrednich dowodów, wydaje się, że rolą tych bakterii jest zasiedlenie przewodu pokarmowego dziecka, a dzięki temu pomoc w trawieniu niektórych związków, stymulowanie układu odpornościowego, a także ochrona przed bakteriami patogennymi.
W kolejnych miesiącach karmienia mleczna mikroflora upodabnia się do tej znajdowanej w jamie ustnej - tutaj nie ma pewności, jaka jest droga bakterii - czy dostają się one z mlekiem do buzi dziecka, kolonizując ją, czy odwrotnie, mikroby z ust niemowlęcia "zakażają" matczyne mleko.
Dodatkową ciekawostką, wskazującą jednocześnie na nieprzypadkowość obecności tych bakterii jest to, że ich zróżnicowanie jest zmienne i zależy od różnych czynników. Mniej gatunków i o innym składzie identyfikowano w mleku matek otyłych i tych, które w ciąży przybrały nieco więcej niż powinny. Również uboższa mikroflora była u tych kobiet, które rodziły przez cesarskie cięcie, chyba, że cesarka odbywała się znienacka. To z kolei wskazuje, że na skład bakterii ma wpływ stan hormonalny matki tworzący się w trakcie akcji porodowej.

Inne stosunko świeże badania pokazały, że skład mikroflory jelitowej może sprzyjać otyłosci. Jeśli połączymy te dwa zjawiska: wpływ bakterii na otyłość oraz różnice w składzie mikroflory mleka matek z nadwagą i bez niej, to pojawia się sugestia, że (częściowo) skłonność do nadwagi może dosłownie zostać wyssana z mlekiem matki.

źródło: EurekAlert!


 


13:52, yepestis
Link Komentarze (11) »
| < Kwiecień 2013 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

ResearchBlogging.org

Serwis Mikrobiologiczny